Een mooi geschenk

Een mooi geschenk

Leerlingen Pieter Zandt schenken zelfgekweekte bloemen aan ouderen

Door Niek Teune

KAMPEN – Vrijdag 29 oktober hebben vier leerlingen van de Pieter Zandt een aantal bewoners van Hervormd Woonzorgcentrum De Amandelboom verrast met zelfgekweekte winterviolen. De leerlingen, die allemaal het praktijkonderwijs volgen, hebben de bloemen de afgelopen weken tijdens de les verzorgd. Toen docent Matthias Meuleman hen liet kiezen tussen de violen mee naar huis nemen of schenken aan ouderen, kozen de jongeren unaniem voor het weggeven van de bloemen. “De mensen in een verzorgingstehuis genieten er meer van.”

De afgelopen weken hebben twaalf eerste- en tweedejaars leerlingen van de beroepsrichting Groen de winterviolen verzorgd. Dat deden zij als opdracht tijdens de les, onder begeleiding van docent Matthias Meuleman. “De leerlingen hebben in groepjes aan de opdracht gewerkt. Zo heeft het ene groepje de potgrond in de plantenbakken gedaan, terwijl een ander groepje het plantwerk opgepakt heeft. In de weken daarop hebben twee meisjes de bloemen water gegeven in onze plantenkas. Op deze manier leren de jongeren nauwkeurig en gestructureerd werken in teamverband”, aldus Meuleman.

Toen de opdracht voltooid was, vroeg Meuleman aan de jongeren of ze het plantenbakje mee naar huis wilden nemen of wilden schenken aan ouderen in een verzorgingstehuis. Er werd unaniem besloten om de bloemen weg te geven. “Ik vind het geweldig, dat ze willen delen. Ze denken echt aan de ander”, zegt Meuleman. De jongeren zelf vonden het niet meer dan normaal om de bloemen te schenken aan ouderen. “De bloemen zelf mee naar huis nemen, dat vind ik eigenlijk een beetje arrogant”, zegt een van hen. “Wat heb ik aan bloemen thuis? De mensen in een verzorgingstehuis genieten er meer van”, zegt een ander.

Ook teamleider Geurt van Lagen vindt het super dat de bloemen door de jongeren aan ouderen geschonken worden. “Wij vinden het belangrijk dat de leerlingen gevormd worden tijdens hun opleiding; dat ze nadenken over de vraag wie ze zelf zijn en wie ze voor de ander zijn. Daar komt bij dat omzien naar elkaar belangrijk is vanuit christelijk oogpunt. Ouderen zijn een kwetsbare doelgroep in deze tijd. Dat maakt deze keuze meer dan terecht”, zegt Van Lagen.

Van Lagen nam contact op met Hervormd Woonzorgcentrum De Amandelboom, waar de jongeren vrijdag 29 oktober ontvangen werden door activiteitenbegeleider Dyanne Grolleman en een aantal stralende bewoners. Zij namen dankbaar de vijftien plantenbakjes met paarse, gele en lila winterviolen in ontvangst. Grolleman: “Het is een heel mooi gebaar. De Pieter Zandt vindt het contact tussen jongeren en ouderen belangrijk. Daar zijn wij ook voorstander van. De bloemen zullen wij uitreiken aan verschillende bewoners. Op het balkon of in de woonkamer zullen ze een mooi plekje krijgen.”

Locatie Kampen

Locatie Urk

  • Vlechttuinen 6

  • 8322 BA Urk

  • Tel: 038 8700800

Locatie Staphorst

  • Achthoevenweg 3

  • 7951 SK Staphorst

  • Tel: 038 8700800

Locatie IJsselmuiden

  • Grafhorsterweg 53

  • 8271 CB IJsselmuiden

  • Tel: 038 8700800