Ben je schoolverlater mbo-4, havo of vwo of denk je erover te switchen van huidige studie naar het onderwijs?
Je hebt een baan buiten het onderwijs, maar overweegt docent te worden...
In bezit van een PABO-diploma en je wilt graag overstappen naar het voortgezet onderwijs...
Ben jij een schoolverlater met een mbo (niveau 4), havo of vwo-diploma?
Ben je er een of twee jaar nadat je een bepaalde (niet onderwijskundige) studie hebt gevolgd achter gekomen dat een baan die aansluit bij die studierichting toch minder bij jou past en schat je in dat een baan in het onderwijs meer geschikt is voor jou?
Heb je hart voor jongeren en merken ze jouw enthousiasme en vakmanschap?
Kun je zelfstandig werken en heb je zelfdiscipline?
...dan is de route van Opleiden in de School (OidS) van RAOS iets voor jou!
U heeft een baan buiten het onderwijs, maar overweegt docent te worden. Er kunnen diverse redenen zijn waardoor u die overstap wilt maken. Het nadenken over een overstap kan bijvoorbeeld ingegeven zijn door uw zoektocht naar werk dat voor u persoonlijk meer betekenisvol is. Het werken in het onderwijs is zeker van betekenis. De docenten geven voor jonge mensen duiding aan de wereld die ze verkennen. Het is belangrijk werk. U kunt het verschil maken in het leven van jongeren. Het geeft veel voldoening om jongeren kennis bij te brengen en een stukje bij te dragen aan hun persoonlijke vorming en groei naar de volwassenheid.
Om in het onderwijs te kunnen werken is een tweedegraads of een eerstegraads bevoegdheid nodig. Met andere woorden: u heeft een docentenopleiding nodig. Zie de info van de rijksoverheid.
Op sites van de diverse lerarenopleidingen vindt u nadere informatie over wat dit inhoudt (zie bijvoorbeeld de website van de Driestar hogeschool).
Vanuit het bedrijfsleven in het onderwijs gaan werken heeft als voordeel dat u een stuk maatschappelijke ervaring meebrengt. Dat kan de kwaliteit van uw lessen ten goede komen.
Als u start met een opleiding docent VO aan Driestar hogeschool wordt het grootste gedeelte van het pedagogisch didactisch programma op de locatie Kampen van de Pieter Zandt scholengemeenschap aangeboden. Op één dag (einde middag en avond) per week volgt u de vakgerichte lessen in Gouda. Daarnaast krijgt u op onze school intensieve begeleiding van een schoolbegeleider en een ervaren vakdocent. Dit geldt trouwens ook voor alle startende docenten binnen onze school.
Eventuele vrijstelling voor afzonderlijke modules worden gegeven op basis van eerder behaalde diploma’s.
De Pieter Zandt scholengemeenschap is aangesloten bij de RAOS, een samenwerkingsverband van een aantal reformatorische en christelijke scholen in het voortgezet onderwijs. Het specialisme van de RAOS is de route ‘opleiden binnen de school’. Wie de docentenopleiding volgt via de RAOS, brengt veertig procent van de opleidingstijd door op de werkplek: de school. In dit leerklimaat van docenten en leerlingen bouw je de meeste ervaring op. Een intensieve, waardevolle route waarbij je kunt terugvallen op professionele en erkende begeleiders.
Kijk op www.raos-nederland.nl voor meer informatie.
Naar websiteOok als je in het bezit bent van een pabodiploma is een overstap naar het werken in het voortgezet onderwijs een goede optie. Het levert u veel vrijstellingen op als u start met het studeren voor een tweedegraads bevoegdheid.
Om les te geven in de onderbouw van het vmbo-basis/kader heb je naast je pabodiploma een beperkte bevoegdheid nodig. Met de post-hbo-opleiding groepsleerkracht onderbouw vmbo-basis/kader haal je die in 8 maanden tijd. Zie voor meer informatie over deze opleiding.
Wilt u graag meer informatie over de opleidingstrajecten en de begeleiding? Vul dan het onderstaande formulier in om contact te leggen met onze coördinator opleidingsschool mevr. A.P.R. Guis- van der Weerd