Profielmodules en keuzevakken Z&W

section-52fcb6d
section-a9661a4

Leerjaar 3

Deze module behandeld de zorg voor mensen die niet meer geheel zelfstandig kunnen wonen als gevolg van een beperking. De werkzaamheden die je hierbij aanleert zijn gericht op bewoners van een woongroep, een wooneenheid voor begeleid zelfstandig wonen en hulp bij zelfstandig wonen voor iemand met een visuele beperking.
Het gaat dan vooral om ondersteuning bij het huishouden waarbij maatwerk voor de zorgvragers vooropstaat.

Veel bedrijven en instellingen hebben een facilitaire dienst. Facilitaire medewerkers verrichten werk ter ondersteuning van hun collega’s, bijvoorbeeld als receptionist of in de kantine, als schoonmaker of beheerder van het gebouw. In deze module gaat het ook om ‘echte’ werkzaamheden ter ondersteuning van de docenten op het leerplein bij de receptie/administratie, rondom food en non-food en bij de inrichting van de ruimte.

Als thuiszorgmedewerker werk je bij iemand die nog thuis woont en zorg nodig heeft. Je krijgt bijvoorbeeld te maken met mensen die met de gevolgen van een beroerte te maken hebben. Het gaat dan om verzorgende en verplegende werkzaamheden bij gezinnen met zorgbehoeftes. Inleven in de situatie van de zorgvragers is een belangrijke vaardigheid.

Je maakt kennis met de kraamzorg, gezinszorg en thuisbegeleiding en jeugd(gezondheids)zorg. Bij de geboorte van een baby is er kraamzorg voor moeder en kind. Soms hebben ouders behoefte aan ondersteuning bij opvoedingsproblemen en psychische problemen in een gezin.
Naast verzorgende taken gaat het ook om ondersteuning bij het huishouden.

Je gaat aan het werk in de keuken en het restaurant. Het verzorgen van maaltijden voor bewoners van een zorginstelling en buurtgenoten staat centraal. Je gaat bijv. een brunch, lunch, een activiteitenmiddag met hapjes en drankjes organiseren, inclusief een dagmenu en een feestmenu! Naast de vaktechnische vaardigheden zijn samenwerking in een keukenbrigade en een serveerteam en het omgaan met zorgbehoevende gasten belangrijke vaardigheden die we je gaan aanleren.

Je gaat werkzaamheden in de keuken en het restaurant van een zorghotel verrichten. Bij het bereiden en serveren van eenvoudige gerechten tot complete driegangenmenu’s is er aandacht voor gezonde voeding, plannen en organiseren, voedselveiligheid en hygiëne. Je verdiept je zowel in de verschillende functies in de horeca als in de specifieke behoeften van gasten die zorg nodig hebben.

Je maakt kennis met de kraamzorg, gezinszorg, thuisbegeleiding en jeugd
(gezondheids)zorg.
Naast verzorgende taken gaat het ook om ondersteuning bij het huishouden.

Werken aan een gezonde leefstijl is voor iedereen van belang, van jong tot oud. In deze profielmodule komen diverse aspecten daarvan aan bod in de vorm van activiteiten die een leefstijlcentrum aan verschillende doelgroepen aanbiedt. Van voldoende bewegen tot gezonde voeding, van sociale hygiëne tot welvaartsziekten en tot de gevolgen van het gebruik van bijvoorbeeld alcohol en drugs.

Leerjaar 4

Klantgericht werken en gastvrijheid zijn de belangrijkste vaardigheden die worden geoefend. Je gaat aan de slag als receptionist, leert de telefoon te bedienen en voert administratieve taken uit. Daarnaast ondersteunt hij/zij de docent bij werkzaamheden in het lokaal. Ook bereid de leerling kleine snacks en voert cateringwerkzaamheden uit zoals het presenteren van koffie, thee en het serveren van kleine hapjes.

In dit werkboek leert de leerling wat een patissier allemaal doet in de keuken. Ze leren verschillende warme en koude nagerechten bereiden. Speciale aandacht is er voor het bereiden van ijs en het bedenken en bereiden van trendproducten. Gerechten moeten niet alleen lekker zijn, maar moeten er ook mooi uitzien. Daarom gaat de leerling ook werken aan de presentatie van gerechten en producten.

In dit werkboek krijgt de leerling een kijk in een ziekenhuis. Hij/zij draait mee met de huisartsenpost die aan het ziekenhuis is verbonden. Daar maakt de leerling kennis met de werkzaamheden van een doktersassistent en ook bij de spoedeisende hulp en de poliklinieken. Daarnaast verdiept de leerling zich in de taken van een apothekers- en tandartsassistent, doet baliewerk, voert kleine medisch-technische handelingen uit en geeft voorlichting aan patiënten.

‘Ongelukken zitten in een klein hoekje’, is het gezegde. Veiligheid kan de kans op ongelukken verkleinen. Dit geldt in de thuissituatie, op de werkvloer en in je vrije tijd. Je krijgt de basisvaardigheden van veiligheid en EHBO. Je gaat risico’s herkennen, verkleinen en hoe te helpen als er toch een ongeluk is gebeurd. Ze kunnen namelijk altijd en overal gebeuren.

Wat is het fijn om iemand te verwennen en te verzorgen! Je leert zowel theorie als in de praktijk het haar van een klant te zorgen en in model te brengen. Van haardiagnose, haren wassen met een hoofdhuidmassage, rollers inzetten, krullen met een krultang, föhnen met borstels, stylen tot vlechten. Maar ook klantgericht werken in verschillende kapperszaken, een kapsalon van een verpleeghuis en van een beautysalon.

Wanneer je graag in de sportwereld wil gaan werken, kun je op veel verschillende werkplekken terechtkomen. In dit werkboek ga je aan de slag met diverse sporten en doelgroepen. Je leert een plan maken voor een sportevenement, bewegingsactiviteiten begeleiden, metingen uitvoeren, sporters adviseren en zorgen voor een veilige omgeving en sportoutfit.

Hoe houd je het huis schoon, doe je boodschappen, de was of hoe bereid je een goede maaltijd, verzorg je kamerplanten en huisdieren en hoe plak je die fietsband...?
Je leert deze vaardigheden zodat zelfstandig kan wonen maar ook anderen kan ondersteunen. Bijvoorbeeld een gezin met kinderen, ouderen of mensen met een lichamelijke beperking.

Een zinvolle dagbesteding is belangrijk voor het welzijn van iedereen. Jij gaat helpen bij het verzorgen en begeleiden van activiteiten voor ouderen of volwassenen met een beperking in je eigen woonomgeving. Je houdt daarbij rekening met de beperking van deelnemers.
Koffiedrinken, een spel doen, dansen en zingen, wandelen of samen eten zijn voorbeelden van activiteiten.

Op een brede school maak je kennis met allerlei voorzieningen rondom een basisschool, zoals kinderopvang, buitenschoolse opvang en wijkactiviteiten voor buurtbewoners. In dit werkboek helpt de leerling de onderwijsassistent van de basisschool bij de verzorging van kleuters, assisteert bij lesactiviteiten voor schoolkinderen en bij de organisatie van een schoolfeest. Ook geeft de leerling voorlichting aan leerlingen van groep 8 over de werkplekken bij het profiel Zorg en Welzijn op het vmbo.

Locatie Kampen

Locatie Urk

  • Vlechttuinen 6

  • 8322 BA Urk

  • Tel: 038 8700800

Locatie Staphorst

  • Achthoevenweg 3

  • 7951 SK Staphorst

  • Tel: 038 8700800

Locatie IJsselmuiden

  • Grafhorsterweg 53

  • 8271 CB IJsselmuiden

  • Tel: 038 8700800