profielmodules-en-keuzevakken PIE

section-906c568
section-7fd48d2

Leerjaar 3

Je legt bedrading aan en gaat apparatuur programmeren zodat de gemaakte producten geautomatiseerd zijn. Je leert pneumatische schakeling opbouwen, sensoren en actuatoren kiezen, storingen en fouten zoeken en verhelpen in de opgebouwde schakeling.

Je maakt technische installaties waarin zowel gas, water als licht naar behoren werken. Hoe bijvoorbeeld een slagboom van een parkeergarage aangestuurd wordt dat zijn de dingen die jij interessant vindt. Ook leer je duurzame technieken, zoals het gebruik van zonnepanelen en warmteterugwinning.

Je gaat aan de gang met ontwerpsoftware en maakt werktuigbouwkundige en elektrotechnische tekeningen en werkt vervolgens dit ontwerp uit werken tot een product. Uiteraard ga je ook maken. Hiervoor gebruik je de draaimachine en ga je onderdelen monteren.

Producten maken door vervormen van materialen door middel van knippen, buigen met plaatscharen en plaathoekscharen. Je krijgt vaardigheid in lassen en klem- en lijmverbindingen.

Leerjaar 4

Metaal kom je tegen in allerlei soorten (staal, koper, aluminium, enz.) en vormen. Bij Produceren leer je wat de eigenschappen van deze metalen zijn en hoe je ze kunt bewerken en verwerken. Je bent met bijvoorbeeld constructiebankwerken en machinebankwerken bezig, maar ook met bijvoorbeeld tekenwerk, vaktheorie en materialen- en gereedschappenleer.

Je doet kennis op over gereedschappen en materialen. Ook leer je iets over de samenstelling van gas-, water-, sanitair-, verwarmings- en koelinstallaties. Natuurlijk komt ook zinktechniek aan bod. De genoemde installaties en opstellingen zijn in ons praktijklokaal allemaal aanwezig.

In deze module besteden we ook aandacht aan elektronica. Je leert omgaan met materialen en het gebruik van gereedschap. Tijdens de theorielessen maak je kennis met volts, ampères en watts. In de modulen leggen we deze begrippen uit en leer je meetinstrumenten gebruiken, want: meten is weten. Door het tekenen van schema’s en het aansluiten van schakelingen leer je deze meetinstrumenten op de juiste manier te gebruiken.

We worden steeds afhankelijker van machines en systemen zoals sorteermachines, liften en lasrobots. De basis hiervan is metaal en techniek. Om machines te maken, te onderhouden en te repareren moet je een pietje precies zijn met liefde voor techniek. Iets voor jou? Je combineert metaal-, elektro- én besturingstechniek.

Je gaat aan de slag met het ontwerpen van elektrische installaties en elektrische industriële geautomatiseerde installaties voor bedrijven, woningen, utiliteitsgebouwen of in de industrie. Specialisten op dit gebied van engineering zijn heel belangrijk. Allerlei soorten bedrijven werken met elektrische installaties en machines, die jij ontwerpt, installeert en test.

Als constructie- en plaattechnoloog ben je een gespecialiseerde technoloog in de metaal-industrie. Je produceert maatwerkproducten, seriewerk en meer complexe vormen. Je werkt met allerlei soorten machines zoals CNC-gestuurde machines en robot gestuurde machines. Je past deze verschillende technieken toe, werkt nauwkeurig, hebt goed ruimtelijk inzicht en onderhoudt goede interne communicatie.

Verspanen is de verzamelnaam voor alle technieken die we gebruiken om vormen uit een bepaald materiaal te snijden. In dit geval gaat het om metaal, van het hardste staal tot het lichtste aluminium en alles daar tussenin.
Boren, frezen, draaien en kotteren zijn allemaal vormen van verspaningstechniek. De technische wereld kan niet zonder goede verspaners. CNC verspanen is de moderne vorm van de verspaningstechniek. CNC staat voor Computer Numerical Control.

Elektrode lassen wordt ook wel booglassen genoemd. De beklede elektrode trekt een elektrische boog tussen het werkstuk en de elektrode. Booglassen leent zich voor vele situaties waarbij weinig rekening gehouden hoeft te worden met de invloeden van de omgeving zoals wind of hoogte. Omdat dit proces geen losse gasfles vereist is het ideaal om op locatie toe te toepassen. Het lassen zelf is een stapje moeilijker om onder de knie te krijgen.

In dit keuzevak leer je verschillende werkzaamheden die betrekking hebben op de belangrijkste lastechniek. Bijvoorbeeld MAG, TIG en BMBE. Van deze booglasprocessen is MAG het meest gebruikte lasproces. Het TIG-lassen wordt steeds meer gebruikt en BMBE is weliswaar een lasproces dat in de praktijk steeds minder gebruikt wordt maar wat wel een goed smeltbad-inzicht en oog-hand coördinatie geeft en met relatief lage kosten aangeboden kan worden.

In de meeste bouwwerken vind je een drinkwater- en sanitair installatie. Deze installaties moeten aan strikte voorwaarde voldoen om veilig en goed te kunnen functioneren. Tijdens dit keuzevak leer je hoe je een veilige en juist functionerende drinkwater en sanitair installatie kan aanleggen en waar je op moet letten om in de toekomst ook geen problemen te krijgen zoals verstoppingen en lekkages. Je ontwerpt en maakt tijdens dit keuzevak drinkwater- en sanitair installatie.

Koudetechniek is een specifiek onderdeel binnen de installatietechniek. Bij koudetechniek moet je denken aan aircosystemen, koelsystemen voor winkels, gekoelde opslag, gekoeld transport via de weg, over het water of door de lucht, ijsbanen enz. Tijdens je opleiding leer je stap voor stap hoe je koelinstallaties en aircosystemen aan moet leggen, hoe je ze moet onderhouden en hoe je ze test en in gebruik moet stellen.

Bij dit keuzevak moet je denken aan verwarmings – en gasinstallatie voor een kookfornuis en CV - ketel. Leer tekeningen en schema’s van
verwarmings - en gasinstallaties lezen en interpreteren. Hoe onderhoud je leidingsystemen voor een verwarmings - en gasinstallatie en leg je ze aan.

Utiliteitsbouw betreft gebouwen om in te werken zoals fabrieken, kantoren, scholen en opslagruimtes. Leer tekeningen en schema’s van
utiliteitinstallaties lezen en een werkvoorbereiding maken. Je gaat onderdelen en utiliteitsinstallaties monteren, aansluiten en in bedrijf stellen
aan de hand van een werktekening

Domotica betreft de elektronica en huisnetwerken in en om een woning, een kantoor of een klein bedrijf. Het gaat dan bijvoorbeeld om de verwarming, airconditioning, of verlichting.

Je kan na het volgen van dit vak een installatietekening, stroomkring- en bedradingsschema van elektrische installatie lezen en een plan van aanpak maken. Je zoekt storingen, gaat een elektrische installatie aanleggen en monteren. Bewerk PVC leidingen, flexibele leidingen en kabelgoten.
Je gaat bedraden, bekabelen en aflassen, wandcontactdozen monteren en aansluiten.

Locatie Kampen

Locatie Urk

  • Vlechttuinen 6

  • 8322 BA Urk

  • Tel: 038 8700800

Locatie Staphorst

  • Achthoevenweg 3

  • 7951 SK Staphorst

  • Tel: 038 8700800

Locatie IJsselmuiden

  • Grafhorsterweg 53

  • 8271 CB IJsselmuiden

  • Tel: 038 8700800