profielmodules-en-keuzevakken E&O

section-c84b1b4
section-deac8cf

Leerjaar 3

Bij deze module leer je van alles over het werken als receptionist en secretaresse. Bijvoorbeeld hoe je het beste een gesprek voert, hoe je klanten ontvangt, hoe je post verstuurt en hoe je een bijeenkomst voorbereidt.

Bij deze module heb je misschien al een idee wat het betekent. Deze module gaat namelijk over iets waar iedereen mee te maken krijgt! Reclames, werken met de kassa, hoe je een etalage inricht en ga zo maar door! Bij deze module ga je als praktijkopdracht bijvoorbeeld een etalage inrichten of met de kassa werken! Ook leer je een promotiefilmpje te maken.

Bij logistiek gaan we nadenken over alles wat te maken heeft met het vervoer en het opslaan van producten. Hoe plan je de beste route in? Hoe is het magazijn opgedeeld en hoe controleer je een bestelling? Ook leren we hoe een pakbon en een vrachtbrief te maken.

Misschien wil jij wel een eigen bedrijf oprichten, manager worden, werken op de administratie of zelfs accountant worden! Dan is deze module super interessant voor jou! Je leert onder andere hoe de administratie in elkaar zit, hoeveel een bedrijf waard is en hoe je een eigen bedrijfje start, super nuttig dus!

We beginnen met de module die iedereen volgt. Deze had je zeker verwacht bij Dienstverlening & Economie. Je richt samen met een aantal klasgenoten een eigen mini-onderneming op. Je leert dus inkopen, verkopen, marketing en alles wat bij een eigen bedrijf hoort in de praktijk! Aan het einde van deze module schrijf je een ondernemingsplan over je mini-onderneming.

Leerjaar 4

In deze module gaan we een webshop bedenken en opzetten. Je kijkt welke opties er zijn voor betalen en aan welke eisen een webshop moet voldoen. Vervolgens zoek je producten die je op de website zet. Aan het eind kun je de webshop online zetten en echt gaan verkopen!

Je leert alles over het milieu! Ook kijken we hoe de school en andere bedrijven omgaan met afval. Je gaat nadenken over duurzaamheid. Hoe kunnen we anders omgaan met ons energieverbruik. Denk aan de elektrische auto, zonnepanelen of windmolens. Je maakt je eigen ecologische voetafdruk. Wat zou jij anders kunnen doen, zodat het milieu wordt ontlast? Ook kijken we naar de visserij, overbevissing en onze oceanen. Uiteindelijk maak je zelf een duurzaam product, en deze kun je ook gaan verkopen!

Na de module Presentatie & Styling weet jij van alles over het werken in een winkel. Je leert hoe een goede productpresentatie eruit ziet, je leert werken met een webshop, je leert hoe je marketing kunt gebruiken om meer te verkopen en je weet alles over het stijlen van een huisstijl. Ideaal dus als jij later graag in een winkel wilt gaan werken of als je niet kunt kiezen tussen de modules webshop en marketing!

De module commerciële visserij is helemaal gericht op jouw toekomstige beroep als schipper. Je leert van alles over de verschillende soorten vis, vismethodes, knopen, vissortering, visnetten repareren en ga zo maar door. Ideaal dus als jij visser wilt worden!

Een officemanager is eigenlijk de spil in het bedrijf. Je stelt bijvoorbeeld brieven op, maakt afspraken en houdt de agenda bij van een of meer personen. Ook ontvang je bezoekers en staat bellers klantgericht en vriendelijk te woord. En dan regel je af en toe ook nog bijeenkomsten. In deze module ga je hier allemaal mee aan de slag.

Misschien droom jij wel van een baan op de administratie, dan is deze module helemaal geschikt voor jou! Hierin leer je namelijk alles wat je moet weten over het doen van de administratie. Dit is ook handig voor degenen die een eigen bedrijf willen opzetten als boer, zzp’er of als je accountant wilt worden. In deze module leer je om zelf je administratie te kunnen bijhouden. Voor Basis is deze module niet beschikbaar.

Deze module is vooral super leuk voor meiden! Je leert hier van alles over ontwerpen, kleuren en vormen. Ook leer je alles over de trends binnen de mode. Je leert werken met materialen en naaimachines, maar maakt ook een eigen ontwerp en kledingstuk!

Binnen geüniformeerde dienstverlening en veiligheid heb je o.a. de volgende beroepen: politie, ambulance, brandweer of beveiliger. Je leert hoe je evenementen beveiligd, ongewenste situaties voorkomt en reanimeren van een echte ambulancebroeder! We gaan een dag op survival training op een militaire basis en op bezoek bij de rechtbank om te kijken hoe mensen voor de rechter komen. Een leerzame en actieve module!

Hoe zet je een product het beste in de markt. Je onderzoekt wat een bepaald bedrijf kan verbeteren zodat ze meer gaan verkopen. Daarna presenteer je een advies. In deze module kunnen we op bezoek gaan naar een marketingbedrijf. Tot slot voer je een eigen marktonderzoek uit.

Distributie gaat over het vervoeren, verzenden en opslaan van producten. Dit is dus super interessant als je graag in een magazijn wilt werken, vrachtwagenchauffeur wilt worden, of een andere logistieke functie in het bedrijfseven gaan vervullen. Je leert bestellingen verwerken, de voorraad bijhouden en op welke manier je effectief een vrachtwagen inlaadt.

Welke regels en wetten gelden er in de internationale handel. Je krijgt te maken met importheffingen, transport en infrastructuur, cultuurverschillen en vrije handel. Kennis van talen is uiteraard bijzonder handig.

Een evenementenorganisator organiseert concerten, open dagen, seminars en andere soortgelijke evenementen. Je benaderd deelnemers en maakt een financieel plan en begroting. Je huurt een zaal of terrein waar Je regelt de catering. Daarnaast houdt de evenementenorganisator zich ook bezig met het maken van promotie voor het evenement. Ben jij zo’n duizendpoot? Dan is deze module echt wat voor jou.

Heb jij groene vingers en lijkt het jou leuk om met bloemen en planten te werken? In deze module leer jij hoe je groene producten klaar maakt voor de winkel en hoe je dit het beste kan presenteren. Daarnaast leer je hoe je een goede verkoper wordt, je ontdekt hoe een goed verkoopgesprek verloopt en je leert omgaan met verschillende klanten.

Als je van het buitenleven houdt is deze module geschikt voor jou! In deze module ga je bezig met de hoofdstukken ‘Voorbereiding’, ‘Op pad’, ‘Overnachten’, ‘Primitief koken’ en ‘Buitengewoon beleven’. Word je hier enthousiast van en ga je er graag met andere mensen op uit? In deze module ga je hier allemaal mee aan de slag.

In dit werkboek leer je volgens recept ongevuld en gevuld kleinbrood, luxe gistdeeg- en streekproducten en producten van getoerd gerezen deeg maken. Bij het werken in een bakkerij is het belangrijk om planmatig te kunnen werken en dat je weet hoe je samen op een veilige en hygiënische manier bakkerijproducten maakt.

Hoe groeien planten en wat is jouw rol daarbij. Je gaat aan de slag met onderwerpen als verschillende grondsoorten, grondbewerkingen en meststoffen en je leert wanneer je moet bemesten en de hoeveelheid mest berekenen. Ook leer je hoe en wanneer je moet oogsten. Je krijgt inzicht in wat er na de oogst moet gebeuren voordat het bij de consument komt. Daarnaast komen onderwerpen als het beoordelen van de kwaliteit, veilig werken en de gevolgen van agrarische producten voor het milieu aan bod.

Is het jouw droom om in de agrarische sector te gaan werken? In deze module gaat het over verschillende soorten grond en hoe het beste kunt bewerken en bemesten. Je komt te weten hoe je planten kan herkennen en welke plantengroepen er bestaan. Daarnaast leer je alles over wat er bij het zaaien, planten en poten van planten komt kijken.

Ben jij graag met je handen bezig, niet bang om vies te worden en technisch aangelegd? In deze module leer je alles over het veilig werken met machines, hoe machines werken, elektriciteit in huis en bij machines. Kortom, na deze module weet jij welke machines er zijn en hoe je deze onderhoudt.

Vind jij het mooi om mensen te helpen en ben je ook graag buiten bezig? Deze module bereidt jou voor op het werk in bijvoorbeeld een zorgboerderij. Je leert hier niet alleen wat voor werkzaamheden er zijn op een zorgboerderij maar ook wat jij kan betekenen voor mensen die bij jou op de boerderij komen werken.

Na deze module kan jij alles vertellen over verschillende diersoorten en rassen. Je organiseert een dierententoonstelling, je doet onderzoek naar welke huisvestingsvormen geschikt zijn voor verschillende dieren, je gaat aan de slag met vacht-, nagel-, en gebitsverzorging en je ontdekt hoe je dieren gezond houdt.

Je leert over de verschillende taken van bedrijven in de agrarische sector. Je komt er achter hoe belangrijk flora en fauna voor de natuur is. Je gaat leren wat agrarisch natuurbeheer inhoudt, welke maatregelen je kunt nemen en hoe je het aantal dieren en planten op een agrarisch bedrijf kunt vergroten. Ook kom je te weten welke soorten dieren er op een boerenerf voorkomen, hoe je ervoor zorgt dat er meer komen en ga je aan de slag met het maken van huisvesting voor deze dieren.

Je leert eenvoudige, regelende taken te verrichten voor sport- en bewegingsactiviteiten voor verschillende doelgroepen, zoals basisschoolkinderen, volwassenen, ouderen en mensen met een lichamelijke beperking. Je leert rekening houden met verschillen tussen deelnemers, geeft instructie, assisteert bij de begeleiding, doet eenvoudige sportmetingen en leert te letten op de veiligheid van deelnemers en het voorkomen van blessures.

Dit keuzevak gaat over een bijdrage leveren aan het beheren van traiteur- en cateringproducten en assisteren bij het werken in de traiteur- en cateringbranche. Het gaat over grondstoffen, warenkennis, materialenkennis, duurzaam werken, trends en ontwikkelingen, bestellingen opnemen en bereiden, presenteren en afrekenen.

Je leert de basis van het ontwerpen, uitzetten en aanleggen van een tuin. Ook maak je kennis met verschillende tuinstijlen en -trends. Je weet welke materialen en gereedschappen je kan gebruiken en je leert hoe je het werk oplevert aan de klant.

Het lesboek van het keuzevak ‘Werk in tuin en landschap’ bestaat uit zes hoofdstukken: ‘Het onderhoudsplan’, ‘Recreatieve voorzieningen’, ‘Technisch onderhoud’, ‘Planten in de tuin’, ‘Beplantingsvormen’ en ‘Aanleg en onderhoud’.

In dit werkboek leer je over de productie van plantaardige voedingsmiddelen. Je gaat mensen adviseren om voor een gezonde leefstijl te kiezen. Er wordt kennis gemaakt met het werken in een kookstudio en je organiseert een bewegingsactiviteit.

Je doet kennis op van verschillende opvoedingstechnieken en factoren die de ontwikkeling van kinderen en jongeren kunnen beïnvloeden. Doel hierbij is de zelfredzaamheid van het kind of jongere te vergroten en het maken van keuzes te stimuleren. Je houdt je bezig met het organiseren en begeleiden van activiteiten voor de verschillende leeftijdsgroepen. Deze activiteiten evalueren en hierover rapporteren horen hierbij.

In deze module kom je alles te weten over de verschillende vormen van een agrarisch bedrijf. Denk hierbij aan werken met planten, dieren en alle technologische werkzaamheden.

Jij gaat met deze module veel mooie dingen maken! Als je van bloemen houdt, is deze module perfect voor jou. Jij kan straks een prachtig boeket of een bloemwerk maken, je leert verschillende steektechnieken en natuurlijk kan jij straks de klant centraal stellen en weet jij te voldoen aan de behoeften van de klant.

Als jij veel van dieren houdt, past deze module heel goed bij jou. Je leert in deze module hoe je voor dieren moet zorgen, wat ze eten, hoe je een gezond en een ziek dier kan herkennen. Ook onderwerpen als hygiënemaatregelen, levensfasen en dierenwelzijn komen aan bod.

Dit keuzevak gaat over het uitvoeren van haarbehandelingen bij een klanten. Je maakt kennis met het kappersvak. Je gaat leren op basis van een haardiagnose de juiste haar- en hoofdhuidbehandeling toe te passen. Het gaat over het uitvoeren van een was-behandeling, het aanbrengen van verzorgende producten, het geven van een was-massage, verschillende technieken om het haar om te vormen, zoals föhnen, krullen met de krultang, stijlen met de stijltang, watergolfrollers indraaien, vakafdeling maken en vlechten.

Locatie Kampen

Locatie Urk

  • Vlechttuinen 6

  • 8322 BA Urk

  • Tel: 038 8700800

Locatie Staphorst

  • Achthoevenweg 3

  • 7951 SK Staphorst

  • Tel: 038 8700800

Locatie IJsselmuiden

  • Grafhorsterweg 53

  • 8271 CB IJsselmuiden

  • Tel: 038 8700800