profielmodules-en-keuzevakken BWI

section-a41fe01
section-31c2d80

Leerjaar 3

Bij dit deel leer je de verschillende houtsoorten kennen en leer je omgaan met hout, machines en gereedschap. Hoe stel je de maten precies in en hoe werken de machines precies. Je gaat veel vaardigheden opdoen door werkstukken te maken.

Je bent vooral bezig met het afwerken van materiaal. Je maakt de klus ‘af’ en zorgt ervoor dat het mooi wordt! Het werk gezien mag worden, getoond aan de buitenwereld. Je werkt aan het leggen van een goede basis, een soort grondverf zeg maar. Je legt een basis voor een baan in de sector afwerking, reclame en presentatie.

Hoe begin je bij een nieuwbouwproject? Je leert een bekisting en profielen te stellen. Hoe metsel je een halfsteens- of een klezoorverband.
Je leert wat belangrijk is bij het isoleren van gebouwen en hoe werk je met ladders en steigers.

Je leert een bouwproject voor te bereiden en het proces te organiseren, profielen en kozijnen stellen en maatvoeren en uitzetten. Zo leer je wat van allerlei onderdelen die in het bouwproces aan de orde komen. Bij elk onderdeel hoort theorie. Door kennis van het vak, door veel te oefenen en door werkstukken te maken leg je een goede basis voor een beroepsopleiding aan het mbo.

Leerjaar 4

Wil je brede kennis hebben van metselen? En zelfstandig kunnen werken? Dan is deze opleiding voor jou. Je leert om te gaan met bakstenen, gasbeton en kalkzandsteen. En uiteraard komen metselen, lijmen, voegen en het stellen en isoleren van muren voorbij.
Na deze opleiding kun je werken in de nieuwbouw of in de restauratie van oude panden. Wil je verder, leer dan door voor beroepen als uitvoerder, aannemer of docent.

Je leert timmerwerkzaamheden die nodig zijn om een gebouw neer te zetten. Ontwerpen en maken van kozijnen, ramen, deuren, balklagen, daken, vloeren en funderingen. Maar ook het voorbereiden en afwerken van een gebouw. Denk daarbij aan bekistingen, aftimmeringen en het bewerken van hout.

Meubelmaken & Interieurbouw is op een hele fijne manier werken met hout. Men noemt dit ook wel fijnhoutbewerking. Je gaat echt aan de slag met hout. Schetsen, tekenen, en maken van meubels en wand- of plafondbetimmeringen. Ook het ontwerpen en maken van het interieur van luxe schepen, winkels of misschien je eigen huis of slaapkamer valt hieronder.

Je leert leidinggeven op de bouwplaats. Als werkvoorbereider zorg je ervoor dat er voldoende materiaal op de bouwplaats is. Medewerkers moeten worden ingepland. Je hebt contact met bijv. leveranciers en aannemers. Hoe is de veiligheid op de bouwplaats? Je leert alles over elke face van het bouwproces.

Een gebouw ontwerpen, bouwen, beheren en onderhouden. Je werkt mee aan het ontwerp en de aanleg snelwegen of bruggen. Je leert over de wetten, regels en eisen m.b.t. openbare ruimtes. Je ontwerpt, controleert en begeleid.

Kozijnen stellen, scheidingswanden maken, plinten zetten en kozijnen plaatsen, luchtdicht aansluiten en aftimmeren. Allemaal onderdelen die in dit keuzevak aan de orde komen.

In dit keuzevak gaat het over het afwerken van daken met boeidelen, dakpannen en dakgoten. Je gaat een kapconstructie opbouwen, boeien en windveren aanbrengen. Dit moet uiteraard getekend en gecalculeerd worden.

In deze praktijkopdracht maak je een raam met vier verschillende verbindingen zonder sponning en met een sponning langs de pen. Verder maak je een kozijnhoek met een open pen en gatverbinding. Je gaat een raam afhangen in een kozijn en brengt tochtprofielen aan.

Dit is het ‘fijne’ werk binnen de houtbouw. Je leert de verschillen tussen Grenen, Mahonie, triplex, MDF en HPL. Wat is duurzaam en welk materiaal gebruik je bij welke opdracht. Je gaat zagen, schaven en frezen. Daarnaast ontvang je informatie over vullen, repareren, beitsen en lakken.

Schoonmetselwerk is metselwerk dat zichtbaar blijft en daarom uit onbeschadigde stenen moet bestaan en waarbij het metsel- en voegwerk zorgvuldig moet worden uitgevoerd. Schoonmetselwerk komt vooral voor in het exterieur (gevels, schoorstenen e.d.), maar ook in het interieur (binnenmuren, schouwen, gewelven, stationshallen e.d.). Je leert alles van steensverbanden, uitmeten, stenen snijden en vooral... mooi werk leveren.

Bijzondere verbanden in metselwerk worden vooral uitgevoerd om een gebouw een bijzonder uiterlijk te geven. Je krijgt kennis over verschillende formaten stenen of andere stapeltechnieken en steensverbanden. Jij kan ervoor zorgen dat een gevel een bijzondere lijnwerking of stapeling krijgt.

Als standbouwer maakt zowel machinaal als handmatig een product, een stand, decor of winkelinrichting. Dit doe je in een werkplaats aan de hand van een werktekening. De werkzaamheden bestaat uit het maken van onderdelen, deze in elkaar zetten, schilderen en stofferen. Je controleert je werk en lost voorkomende problemen op.

Om te schilderen op een stenen ondergrond zoals schoon metselwerk, beton, pleisterwerk of steenachtig plaatmateriaal heb je weer bijzondere kennis nodig van de materialen die je nodig hebt. Een precieze voorbehandeling met bijvoorbeeld voorstrijk- en fixeermiddelen, isoleer- en schimmeldodende middelen of impregneermiddelen en primers is belangrijk om het beste resultaat te behalen.

Dit is werk wat zichtbaar blijft. Wandafwerking bestaan o.a. uit stucwerk, behang, hout of steen. Leer alles over stucen, sierpleiser of spuitwerk, de vele soorten behang, afwerkhout of steenstrips.

Door uw binnen en buiten schilderwerk te onderhouden verleng je de levensduur van het schilderwerk. Leer beschadigingen zoals houtrot herkennen en behandelen. Behandel de aanwezige verflagen om het verfwerk te herstellen.

Een interierontwerper is een kunstenaar. Je gaat aan de slag met ontwerpen en tekenen. De keuze en werking van materialen en gereedschap. Heb je er zin in om ideeen om te zetten in praktijk en wil je je creatieve grenzen verleggen?

Locatie Kampen

Locatie Urk

  • Vlechttuinen 6

  • 8322 BA Urk

  • Tel: 038 8700800

Locatie Staphorst

  • Achthoevenweg 3

  • 7951 SK Staphorst

  • Tel: 038 8700800

Locatie IJsselmuiden

  • Grafhorsterweg 53

  • 8271 CB IJsselmuiden

  • Tel: 038 8700800