Invoegen:    
Zichtbaarheid:     Module:   
A A A zoek »
Foto's Oekraïne 2014
Search Tags 
Werkweek Oekraine
Een groep techniekjongens zijn naar het plaatsje Mesovari in Oekraïne om hier verder te bouwen aan een tehuis voor gehandicapten. 

Afscheid

Minimaliseren
De dominee gaf aan dat het miscommunicatie was dat we zondag geen psalmen mochten zingen. Alles prettig uitgesproken. Hartelijk en emotioneel afscheid gehad. Tot later in Nederland. Rond elf uur zijn we weer op school. We hebben een voorspoedige reis gehad. Dank aan iedereen die met ons heeft meegeleefd op welke wijze dan ook! 

Terugweg

Minimaliseren
We zijn onderweg naar Nederland. Om tien uur vertrokken. Het zit erop. Er zijn zelfs jongens die terug willen naar school. Dan wordt het dus echt tijd.

Aftellen

Minimaliseren
We zijn klaar. En net nu begint het weer te veranderen. Het onweert. En een spat regen. Tijd dus om terug te gaan naar Nederland. Plafonds zitten er in binnen. Aftellen voor onze terugreis kan beginnen.

Laatste dag

Minimaliseren
Vandaag de laatste dag werken. De week vliegt om. Morgen gaan we naar de markt. Daarna naar de burcht in de Karpaten. Vanavond voetballen tegen romajeugd in plaatselijk stadion.

De zondag verliep rustig. Fijne bijeenkomst gehad in ons verblijf. Kerkdienst in dorp viel tegen. Geen ontvangst en geen mogelijkheid om te zingen en groeten over te brengen. Onze jongens vermaken zich prima met locale jeugd. Vooral Geert, Matthijs en Joran. Klaas vergaapt zich aan de vele koeien op straat.

Nieuwe foto's

Minimaliseren
Search Tags 

Joo reggelt!

Minimaliseren
Beste ouders, vrienden, bekenden,

Joo reggelt! (Goede morgen)

Zo langzaam maar zeker leren we al wat Hongaarse woorden. Een van de jongens opperde zelfs RS voor Hongaars aan te schaffen. :)
We hebben het erg naar onze zin. Ik wilde jullie nu wat vertellen over onze dagindeling:

Elke ochtend worden de jongens om 06.30 uur gewekt door onze conciërge Van Dorp. Om precies 07.00 uur zitten we gezamenlijk aan het ontbijt. En dat ontbijt mag er wezen hoor! Gebakken ei, worsten, salades, kaas, en nog veel meer hartigs.
Rond 08.00 uur arriveren we met 3 busjes op de bouwplaats, zo'n 15 minuten rijden van ons verblijf. Over verschrikkelijk hobbelige zandpaden slingeren we naar het werkterrein. De taken worden verdeeld, nadat de jongens eerst massaal Wifi aanzetten en hun Whatsapp checken. (het is per slot van rekening de enige plaats waar we Wifi hebben!) Zandvoort zet de jongens hard aan het werk. De kerels krijgen al snel de slag te pakken: Isoleren d.m.v. glas-en steenwol, U-profielen stellen, gipsplaat ertegenaan... En weer door naar het volgende kamertje. (in totaal 8 kamertjes moeten worden geïsoleerd en afgetimmerd) Een andere groep jongens is bezig met het maken van een plafond van de overkapping buiten. Ook daar zijn ze goed op elkaar ingespeeld. De bouw vordert gestaag. Tussendoor eten en drinken we gezamenlijk.
Na 16.30 uur is het tijd om terug te keren naar ons verblijf. Het eten en drinken staat dan alweer gereed. Magdalena, Erica en Eva zorgen goed voor de inwendige mens: pastagerechten, gort (dat was echt niet lekker), aardappelsoep, worsten, vis, rundvlees...Te veel om op te noemen! We eten onze buiken tonnetje rond!
Er wordt vlak voor of direct na het eten gedoucht, als je geluk hebt, heb je dan warm water... De avond is verder vrijaf voor de jongens. Een favoriet spel is Uno en 'vijven' (met dank aan Evert van der Pligt). We hebben het reuzegezellig en zeer ontspannen 's avonds.
Na het eten schrijven de jongens hun dagelijks verslag voor de Maatschappelijke Stage die ze hier dus lopen. Ter controle komt er een handtekening van een van de docenten onder te staan. Er wordt goed hieraan gewerkt en de jongens gehoorzamen uitstekend. Een gevreesd moment is de dagelijkse kamerinspectie om 20.00 uur. De kamers moeten er dan schoon en netjes uitzien. Van Hartskamp geeft ze hiervoor een cijfer. Ze zijn als een kind zo blij als ze een goed cijfer krijgen! Gisteravond stond er zelfs bij een van de kamers een erewacht om Van Hartskamp de schone kamer in te leiden. Geweldig om te zien en mee te maken!
Klokslag 21.00 uur: de avondsluiting. Van Hartskamp leest met de jongens uit de Bijbel en overdenkt het gelezen gedeelte. Wat een aandacht is er op die momenten. Na de maaltijden wordt er overigens heerlijk met elkaar een Psalm gezongen uit volle borst. Een goede oefening voor zondag in de plaatselijke kerkdienst.
Na negenen is het tijd voor een hapje en een drankje. Buiten op het plein voor de hoofdingang kletsen we na en lachen om leuke dingen. Tien uur is het bedtijd. Ook dit pikken de jongens goed op en binnen afzienbare tijd slapen ze dan ook als roosjes... Een nadeel: de bedden. Menig docent en jongen is al door een bed gezakt. Maar dit zorgt ook weer voor hilarische momenten. Zoals bij Klaas van Dijk die werd gefilmd door een kamergenoot toen hij hoppend en springend door de lucht vloog en op een ander bed belandde. De staf evalueert na tienen uitgebreid over de voorbije dag. We hebben een superstaf!
We zien op de bouwplaats ook bijzondere dieren. Zo hebben we al een enkele slang gezien en zelfs een groot vliegend hert. Wat een prachtige dieren! Genieten van de schepping doen we dus gelukkig ook.
De dagen vliegen om. Het is zaterdag wanneer ik dit schrijf. Enkele boys zeiden tegen me: Ik mis thuis niet, we zijn zo lekker aan het werk dat de tijd vliegt en ik geen tijd heb om aan thuis te denken.
Als begeleiding hebben we niets te klagen. Dankbaar zijn we dat we met zo'n geweldig gedreven groep jongens in het verre Oekraïne iets mogen betekenen voor onze naaste.

Een hartelijke groet vanuit Mezovari,

de begeleiding

Weekend

Minimaliseren
Vandaag een halve dag gewerkt. Vanmiddag zwemmen in een soort kuurbad. Daarna grote bbq met vers varken. Je merkt dat het voor de jongens wat taaier gaat maar niemand klaagt.

Zondag gaat nu hard. Nog enkele dagen en dan alweer op huis aan. Dinsdagavond rond tien uur is de planning.
Klaas van Dijk en lopend een ijsje op eten is geen goede combinatie. BAM... en daar lag hij.

Discipline

Minimaliseren
Ook vandaag wordt er hard gewerkt. Taken verdeeld onder bezielende leiding van Zandvoort. Bouw vordert. Wat wil je ook met zo'n groep jongens. Geweldige kerels!
Hkp en 2 geweldige knapen sjouwen 50 grote gipsplaten naar boven. Ik zeg 'goed bezig'.
Volgens de jongens komen ze hier van hun telefoonverslaving af als ze gaan slapen moeten ze mobiel inleveren. Samenwerken hebben ze nu ook geleerd. Kamerinspectie elke avond brengt ze discipline bij. Dus... ouders ze kunnen hun kamer ook thuis netjes maken.

Foto's Oekraine 2014

Minimaliseren
Search Tags 

Cola

Minimaliseren
Iedereen dank voor leuke reaties. Waardering en meeleven wordt gewaardeerd. Evert doet zijn plicht maar moet wennen aan maar een glas cola per dag.
De leraren zijn heel druk met werken. Jongens vinden de docenten echt te gek. Liefst doorgaan tot eind dit jaar.

Dag 3

Minimaliseren
Dag 3 van werken. Gipsplaten plaatsen en steiger bouwen voor het hogere werk. Alles gaat prima. We hebben het erg fijn samen.

  • Rini doet groetjes aan Annemieke de Vente vanuit warm Oekraine.
  • Wilco van Dijk doet groetjes aan zijn ouders. Hij is lekker aan het werk.
  • Jothan van Olst doet groetjes aan iedereen thuis. "Het eten is top"
  • Alwin Buitenhuis geeft aan dat je goed je verstand moet gebruiken "want alles is letterlijk en figuurlijk krom"
  • Joran Hulst geeft aan dat colaflessen hard aankomen. We worden gewekt door 3 verschillende docenten met zelfde tekst. haha
  • Evert vindt busreis top. Gezellig en leuk. Gr aan pap en mams

Vriendelijk ontvangst

Minimaliseren
Meidenkoortje wachtte ons op bij ons bivak. Mooie liederen gezongen voor ons. Ze deden nog een sketch over evangelisatie. Het was om stil van te worden...

Zomer!

Minimaliseren
De jongens zijn in zomerse hitte hard aan het werk met aanzetten van plafondplaten en u-profielen in kamertjes. We vorderen gestaag. Het is ruim 30 graden. Niemand klaagt.

Aan 't werk!

Minimaliseren
Start werk isoleren kamertjes en gipsplaten zetten. Het weer is goed. We hebben goed geslapen.
De jongens groeten iedereen thuis. Gelukkig nog lang geen heimwee. En nu rap weer aan het werk!

Bijna gearriveerd

Minimaliseren
We zijn bijna in Oekraine. Hebben goede reis gehad.
Een verdwenen koffer is inmiddels terecht. Sfeer goed en rustig. Zijn moe van de reis.
Groetjes van de groep
Reactie
Reactie
Inloggen | ontwerp en realisatie SchoolMaster BV